T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / FATİH - Şehremini Anadolu Lisesi

Tercih Yaparken Nelere Dikkat Etmeli

Tercih Yaparken Nelere Dikkat Etmeli

TERCİH YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİ

 

  1. Tercih klavuzunu dikkatlice okuyunuz.
  2. Seçtiğiniz meslek hayatınız olacaktır. Sırf havalı olsun yada çok para kazanyım diye bir programı seçmeniz büyük bir hata olabilir. Ruhunuza uygun bölümleri tercih etmelisiniz. 5-10-15 sene sonrasını hayal ediniz. Siz değişeceksiniz, hayat değişecek, şartlar değişecek. Bugünkü şartlarla gelecekteki şartlar farklı olabilir. Tercih yaparken bunu asla unutmayınız.
  3. Tüm üniversitelerin belli bir kurum kültürü oluşmuştur. Piyasada belli ağırlıkları, geçerlilikleri vardır. Tüm üniversiteler aynı karakterde değildir. Tercihlerinizde bunları da dikkate almalısınız. 
  4. ÖSYM öğrencileri bir yükseköğretim programına yerleştirirken tüm öğrencileri aldıkları puana göre sıraya dizer. İlk öğrenciden başlayarak yükseköğretim programlarına yerleştirir. Sıra size geldiğinde 1. tercihinizdeki programda kontenjan kaldıysa sizi 1. tercihinize yerleştirir. 1. tercihinizdeki programda kontenjan kalmadıysa 2. tercihinizdeki programda kontenjan kaldıysa sizi 2. tercihinizdeki programa yerleştirir. Eğer bir programa yerleşemediyseniz bu işlem tüm tercihleriniz bitene kadar tekrar eder. Eğer 24. tercihinizde de yerleştirilemezseniz geçmiş olsun bu sene üniversiteyi kazanamadınız demektir.
  5. Yukarıdaki yerleştirme mantığına göre aldığınız puan sıralama işleminde kullanılmaktadır. Yani önemli olan sınava giren tüm adaylar arasında kaçıncı sırada olduğunuzdur, sıralamadaki yerinizdir. Ne kadar üst sıralardaysanız en çok istediğiniz bölüme yerleştirilme ihtimaliniz o kadar artacaktır. Dolayısıyla tercihlerinizi yazarken en çok istediğiniz ve yerleştirilme yüzdeliği en küçük programdan başlayarak yazmalısınız.
  6. Geçen yılki yerleştirme sırası ve puanı geçen yıla hastır. Bu yılda aynı olacak demek değildir. Ancak geçen yılki yerleştirme verileri bu yılda yaklaşık olarak tekrarlanacak demektir. Yani bu yılın verileri henüz oluşmamıştır. Yerleştirme tam olarak bitmeden hiç bir şey belli değildir. Bu durumda da imkansız diye bir şey yoktur.
  7. Bu arada şunuda belirteyim: Sınav sorularının zorluğu veya kolaylığı hiç bir şeyi değiştirmez. Sınav kolaysa herkese kolaydır, zorsa herkese zordur. Sadece size kolay veya zor değildir. Sınavın kolaylığından veya zorluğundan şikayet etmeniz gereksizdir. Sınav soruları; zor olursa işin özünü kapmış çok iyi bilen öğrenciler için, kolay olursa ezberci öğrenciler için bir miktar avantaj yaratabilir. Çok çok büyük bir fark yaratmayacaktır. Sınav öğrencileri sıraya dizme işlemi için yapılır. Yani sınavın amacı öğrencileri sıralamaktır. Eğer üniversitelerin toplam kontenjan sayısı aday sayısından fazla olsaydı sınava gerek kalmayabilirdi.
  8. 2008 yılında Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğr. bölümünü 45 kişi kazandı. En son yerleşen 45. kişi sıralamada 163. ve aldığı puanda 373.386 dır. Bunun anlamı sıralamada ilk 163 kişiden 45 i bu bölümü tercih listesinde yazmış demektir. Bu bölümün kontenjanı 45 kişi olduğundan 164. kişi bu bölümü tercih listesinde 1. sırada yazmışsa bile bu bölüme yerleşemeyecektir. 164. kişinin 2. tercihine bakılacaktır.
  9. 2008 yılında Marmara Üniversitesi İşletme bölümünü 50000 kişi tercih etti diyelim. Bunlardan 220 kişisi bu bölüme yerleşti. Bu 50000 kişinin profilinin bu senede aynı olması mümkün değildir. Ancak bu yılda geçen yılkine benzer olacağı da açıktır. Eğer bu 50000 kişi tercihlerini benzer olarak yapmışlarsa (mesala hepsi Boğaziçi işletmeyi, İstanbul işletmeyi, Marmara işletmeyi, Trakya işletmeyi, ... tercihlerinde yazmışlarsa) büyük bir kısmının açıkta kalma olasılığı yükselecektir. Bu durumda diğer adayların şansları artacaktır.
  10. Dolayısıyla ilk üç tercihinize gönlünüzden nasıl geçiyorsa en çok istediğiniz bölümleri yazabilirsiniz.
  11. Seçeceğiniz yüksek öğretim programından eminseniz tüm üniversitelerin o programlarını yüzdelik sırasına göre tercih ediniz. Eğer seçeceğiniz yüksek öğretim programından tam emin değilseniz hala kararsızsanız beşer altışar tanesini seçerek tercih ediniz. Yeter ki yerleşeyim diyorsanız aldığınız puandan 10-50 puan aşağıdaki öğretim programlarını tercih ediniz.
  12. Kazansanız bile kaydolmayı düşünmediğiniz hiçbir programa (açık öğretim kontenjansız programlar hariç) tercih listenizde yer vermeyiniz. Diğer adayların haklarını çiğnemiş olursunuz.
  13. Herşeyin hayırlısı olsun. İnşallah istediğiniz bölümü kazanırsınız. Hepinize bol şanslar.
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.07.2014 - Güncelleme: 28.11.2018 01:08 - Görüntülenme: 1843
  Beğen | 1  kişi beğendi